wander, woman, vragen, god

Durf te vragen!

Vragen zijn normaal. We stellen vragen als we in gesprek zijn. We stellen vragen als we in de les zitten. We stellen vragen als we een onderzoek doen. Dit doen we omdat we meer willen weten. Maar als het gaat om God, durven we geen vragen te stellen. Dan voelen we ons kleingelovig of zondig. Is dat wel terecht?

Ik wilde meer weten

Tegen mij is altijd gezegd dat God groter is dan de mens. We zullen zijn daden nooit zullen snappen. Als kind was ik daar tevreden mee. God is God. Daar kunnen we niet bij. Sterker nog, het kan heel gevaarlijk zijn om in de buurt van God te komen. Er werd gezegd dat je daarom maar niet te veel vragen moet stellen. Want dan wil je als God zijn…

Toch heb ik vragen. Een heleboel zelfs. Want ik ontdekte dat er zoveel verschillende ideeën zijn over God. Zoveel verschillende meningen. En ik wilde meer weten. Ik ging vragen stellen. Ik stelde ze aan docenten, aan mijn ouders, aan mensen om me heen en aan… God. Jup, I did it. En ik leg me er niet zomaar bij neer.

Persoonlijker dan ooit

We kunnen de echte waarheid niet weten. Dat klopt. Maar net zoals je in een gesprek meer wilt weten over de ander, wil ik meer weten over God. Niet de precieze waarheid. Maar wel de waarde. Door te vragen ben ik er achter gekomen dat er verschillende manieren zijn hoe je in God kan geloven. Door te vragen heb ik meer kanten van God leren kennen. Door te vragen voelt God persoonlijker dan ooit. Want nu is het echt.

Als wij onze vragen afstompen met ‘We kunnen God niet begrijpen’, komen we nergens. Dan staan we stil. Vragen komen uit ons hart, uit onze ziel. Het is goed om daar naar te luisteren. Dan wordt God namelijk iets persoonlijks.

“Niets is goedkoper dan om zich van de ernstigste levensvragen met een dooddoener af te maken.”

Erasmus – Lof der Zotheid 1511

Durf jij het?

Het kan eng zijn om naar jouw vragen te luisteren. Het kan namelijk zijn dat jouw vragen je fundament omver schoppen. Maar ik wil je aanmoedigen om het te durven. Durf te vragen. Niet om de exacte waarheid te achterhalen, maar om naar je hart te luisteren. Durf het zodat je open staat voor andere geluiden. Want misschien zijn het wel geluiden uit je eigen hart.

Spiritualiteit ervaar je zelf. Dus ik kan niks anders zeggen dan: luister naar je hart. Durf te vragen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s