Bemoedigd door de vrouw van Pilatus

De 40-dagentijd is achter de rug. Ik heb vaak het gevoel dat er twee kampen zijn: mensen die iets doen en mensen die niets doen. En je zou je bijna moeten verantwoorden als je niets doet tijdens de 40dagentijd. Maar waarom zouden we eigenlijk? En wat betekent deze tijd voor nu, na Pasen?

“Terwijl hij op de rechterstoel zat, werd hem een boodschap van zijn vrouw gebracht: ‘Laat je niet in met die rechtvaardige!” (Mattheüs 27: 19)

Claudia Procula heette ze. De vrouw van Pilatus. Ze was niet veel in beeld. Hij wel. Hij bestuurde de stad en moest belangrijke beslissingen maken. Ook die ene ochtend. De ochtend waarop Jezus voor hem stond. Jezus was al bij hem geweest. Maar Pilatus wist niet wat hij met deze man moest. Daarom stuurde hij Jezus door naar Herodus. Ook Herodus wist niet wat te doen. Hij stuurde Jezus weer terug naar Pilatus. Intussen werd het voor Pilatus’ huis drukker en drukker. We lezen in Mattheüs 27 dat de hogepriester en oudsten zich er mee gingen bemoeien. De naam van Barabbas kwam zelfs voorbij. Ja, die wilden ze nog liever dan Jezus!

Briefje

En in die chaos krijgt Pilatus een bericht. Van Claudia. Mattheüs 27: 19: ‘Terwijl hij op de rechterstoel zat, werd hem een boodschap van zijn vrouw gebracht: ‘Laat je niet in met die rechtvaardige! Om hem heb ik namelijk vannacht in een droom veel moeten doorstaan.’ Dat is het enige vers over Claudia.

Claudia’s droom en moed

We weten niet wat voor droom Claudia heeft gehad. Wat heeft ze gezien of gevoeld? Eén ding is zeker: ze weet dat Jezus rechtvaardig is. Claudia heeft het door: Jezus is 100% rechtvaardig. Het lijkt alsof God nog één keer duidelijk wil maken dat Zijn Zoon onschuldig gaat sterven. Tussen al die beschuldigingen van de hogepriesters, wilde God de waarheid naar boven halen. En door wie? Door een vrouw. Een moedige vrouw die durft te spreken.

Deze rechtszitting is vroeg in de ochtend. Misschien sliep Claudia nog toen Pilatus naar buiten moest. En als ze wakker is, ziet ze hoe druk hij is. Het is een belangrijk moment. Maar zij zet de stap. Ze schrijft haar gedachten op; Pilatus moét het weten! Ze beseft dat Jezus onschuldig is en heeft er alles voor over om dit te vertellen.

Dit is het pure evangelie. Dit is genoeg.

Beseffen wij Jezus’ rechtvaardigheid?
Beseffen wij dat Jezus 100% onschuldig stierf? Ik niet altijd. Ik raak er aan gewend. Ik weet dat Jezus is gestorven voor mijn zonden. En daar stoppen mijn gedachten. Maar say whaaat?! Jezus gestorven voor mijn zonden??!! Claudia had geen 40 dagen nodig om dit te beseffen. Zij kreeg een heftige droom. Jezus had nog nooit iets verkeerds gedaan. Hij deed alles uit liefde. En toch stierf hij aan een kruis. Hij zei: ‘Ik houd van je. Ondanks je jaloezie, je geroddel en je zelfhaat.’ Ik heb er alles voor over om dit te gaan beseffen. Dit is het pure evangelie. Het is genoeg. En dat is de reden om 40 dagen stil te staan. En te kijken naar Jezus. En te beseffen…

“Heb jij al een briefje geschreven voor jouw Pilatus?”

Ons briefje voor Pilatus

En als je het dan beseft… wat doe jij dan? Claudia nam een enorm risico door haar man te storen in een rechtszaak. Ze moést het zeggen. Ze wilde zo graag de waarheid delen!

Ken jij ook een Pilatus? Iemand die dicht bij je staat, die al veel weet over Jezus, maar nog niet alles. Een collega die weet dat je gelooft, maar niet weet wat het inhoudt. Iemand die je goed kent, maar die de Waarheid mist.

Wat is jouw reactie op Jezus’ rechtvaardigheid?

Wat doet het met jou? Heb jij al een briefje geschreven voor jouw Pilatus? Je hoeft niet bang te zijn. Wat Claudia niet wist, is dat Jezus op zou staan. Wij weten het wel. Jezus moest sterven om alles te overwinnen. Om ons helemaal vrij te kopen. En dat is gelukt. Dus extra reden om Pilatus te storen! Extra reden om het door te geven!

De 40dagentijd is voorbij. Heb jij het beseft? Ook vandaag geldt Jezus liefde voor jou. Ook vandaag kan je er bij stil staan. Wil jij een stap verder zetten dan de 40dagentijd? Om aandacht te geven aan deze rechtvaardige Jezus? Niet alleen je wijn laten staan, maar ook je Bijbel pakken. Niet alleen je koffie delen met de buren, maar ook een gesprek aangaan over Jezus. Niet alleen die koek laten liggen, maar ook op je knieën gaan. Wat is jouw reactie op Jezus’ liefde?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s