Wat is jouw geloofsingang?

Ik ervaar God het meest als er een goede band een prachtig nummer speelt. Ik kan mezelf dan volledig verliezen en kan haast niet stil blijven staan van brandend enthousiasme. Elroy heeft 10000 euro opgehaald voor een goed doel. Ik snap niet hoe hij het voor elkaar krijgt. Mijn ouders zitten stil in een dienst en schrijven fanatiek mee met elke preek. Zij worden blij van de catechismus waar duidelijk staat waar ze in geloven. Mijn broer ervaart God als we samen bidden of als er een viering is waar tradities iets laten zien van het mystieke. Wat is er aan de hand? Geloven we wel in dezelfde God?

Laatst kreeg ik op school les over ‘Geloof’. We behandelden vragen zoals ‘Hoe ontstaat geloof?’ Dit bekeken we vanuit verschillende visies. De ene ingang is niet beter dan de andere; ik geloof dat ze allemaal bijdragen aan een volledig plaatje. De sociaalwetenschappelijke benadering was voor mij echt een eyeopener. Daarom deel ik dit graag met jullie.

Het gaat over de 5 dimensies van Glock. Deze dimensies zijn een soort geloofsingangen. Het zijn onderdelen van je geloof waar je het meeste van God ervaart. Of misschien wel waar jouw geloof op gebaseerd is. Mensen zijn anders en ervaren God dus ook anders.

5 Dimensies van Glock

  • Religieuze opvattingen
  • Religieuze ervaringen
  • Religieus gedrag
  • Religieuze kennis
  • Consequenties van religie

Religieuze opvattingen gaat bijvoorbeeld over de catechismus. Het is een ingang die gaat over doctrines en de waarheid. Er zijn christenen die erg veel waarde hechten aan het zekere. Dat is wat hen bij God brengt. De waarheid en een vast geloof. Ze hoeven niet eens wonderen te zien want ze weten zeker dat God bestaat.
Religieuze ervaringen… dat is mijn ingang. Ik ervaar God in het mysterieuze en zie Hem in bovennatuurlijke krachten. Ik hoef niet per se mijn geloof op een rijtje te hebben. Zet een goed nummer op of lees een gedicht voor en ik ben ‘in de Heer’.
Religieus gedrag gaat over rituelen. Het is een ingang waar christenen geloof halen uit hun wekelijkse bezoek aan de kerk of hun dagelijks gebed. Of bijvoorbeeld christenen die erg blij worden als er iemand wordt gedoopt. Ze zien hier in de grootheid van God! Ze hoeven niet eens te weten waarom ze iets doen, want ze doen het voor God!
Religieuze kennis gaat over kennis van je geloof. Christenen die graag wetenschappelijke feitjes uit de Bijbel halen, hebben deze ingang. Ze worden blij als ze iets snappen. Dit kan bijvoorbeeld ook gaan over kennis van tradities. Voor hen heeft een traditie nut als ze het snappen.
De consequenties van religie is een ingang die geldt voor alle Muskathleten 😉 Ik geloof dat kinderen het makkelijkste te bereiken zijn via deze ingang. Het gaat over je gedrag in het dagelijks leven. Bijvoorbeeld geld geven aan goede doelen of mensen onderdak bieden. Of elk klein dingetje dat je doet. Mensen die graag nadenken over ethiek, hebben deze ingang ook. Zij ervaren God/hun geloof als ze het goede doen.

Verwerking
We hebben een hoofdingang maar zullen ons herkennen in meerdere ingangen! Dit zijn de manieren hoe God het meeste in ons werkt. Er zal ook een ingang zijn die we totaal niet herkennen. Misschien zit deze ingang wel in je allergie. Voor mij is dit de eerste ingang. Ik kan me ergeren aan mensen die het liefste binnen kaders leven. De visie van Glock leert mij dat er verschillende ingangen zijn. Het leert mij dat ik me niet hoef te ergeren aan anderen. Het is oké dat we elkaar niet in alles kunnen vinden, zolang we maar niet denken dat de ander een minder geloof heeft. (Of niet spoort.)

De Geest
Deze visie staat los van Gods Geest. Deze visie geeft namelijk een benaming aan dimensies in geloof. Maar God staat daar boven. De Geest is de enige die echt geloof geeft! Als jouw ingang ‘Gedrag’ is, kan God zo maar binnenkomen in je ‘Ervaring’. Of op nog andere manieren. God trekt zich niks aan van onze benamingen. Dat is belangrijk om te onthouden. Ik deel dit niet zodat jij God beter gaat begrijpen. Ik deel dit zodat we anderen beter kunnen begrijpen! Ga niet van God 1 soort ervaring verwachten. Maar sta open voor alle dimensies en sta open voor anderen die anders geloven.

Evangeliseren
Side Note: Ik deel dit ook omdat het handig is om in ons achterhoofd te houden als we graag willen evangeliseren. Misschien gooi jij al jarenlang Bijbelteksten naar je buurvrouw, omdat jou dit zo erg raakt. Maar zet eens een worshipnummer op in je tuin. Misschien dat ze dan opeens bij je aanbelt!

Fijne dag verder!
Rise & Shine

Liefs,
Anne

One Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s