Praat niet te veel over Jezus

U kent ze wel, die meisjes van vijf. Twee pittige staartjes die eigenwijs de wereld in priemen, stoere laarsjes onder een knalroze jas en een mondje dat niet stil staat en vooral veel vragen stelt… Op weg naar de dierenwinkel trekt ze aan mijn mouw en wijst naar de hoge toren en ramen van de gotische kathedraal (…) ‘Wat is dat voor een winkel?’ vraagt ze. ‘Dat is geen winkel, dat is een kerk.’ ‘Wat is een kerk?’ Ik aarzel. Wat zal ik haar antwoorden?

Als ik zeg: de kerk is het huis van God, of daar woont God, zal ze zeker vragen: ‘Wie is dat, God?’ Maar als ik zeg: de kerk is een gebouw daar komen mensen samen om te bidden, dan zal ze vragen: ‘Wat is bidden?’ Als ik dan zeg: bidden is praten met God, dan zal ze mij ook vragen: ‘Wie is God?’ (…) Hoe leg je dat uit aan een meisje van vijf, van wie de ouders geloof en kerk al lang de rug hebben toegekeerd. Ik pak haar hand en duw tegen de zware deur die op een kier staat. We lopen zwijgend naar binnen, schuiven een van de banken in. Ze kijkt met grote ogen om zich heen. Stil zitten we daar. Na een tijdje neem ik haar weer bij de hand en samen lopen we naar buiten. Bij de deur vraagt ze zachtjes: ‘Wie woont daar?’ ‘Daar woont God’, is mijn antwoord. ‘Dat dacht ik al’, zegt ze… (Landelijke stichting IKOS 2014, p. 10)

In een cursus ‘Preken’ van Henk Stoorvogel zei hij: ‘Je hoeft niet te veel te vertellen over Jezus. Het evangelie brengt zichzelf wel. Met een goede opbouw, kan 1 zin over Jezus al genoeg zijn om te raken. God is zelf al bijzonder genoeg!’

Misschien moeten we stoppen met antwoorden geven. Misschien moeten we stoppen met mooie verhalen. We hoeven God niet mooier te maken dan Hij is. Laten we elkaar bij de hand nemen en samen God ervaren. Hij laat Zichzelf wel zien.

Roep mij aan, en ik zal je antwoorden, ik zal je grote, wonderlijke dingen bekendmaken, dingen die je volkomen onbekend zijn.

Jeremia 33:3

Liefs,
Anne
Rise & shine

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s