Huilen we nog?

“Toen Hij Jeruzalem voor zich zal liggen, begon Hij te huilen over het lot van de stad.” Lucas 19:41

“Hij ging naar de tempel waar Hij handelaars begon weg te jagen.” Lucas 19:45

(Na de dood van Lazarus) “Jezus begon ook te huilen.” Johannes 11:35

“Hij keek hen boos aan, maar ook diep bedroefd vanwege hun hardleersheid.” Marcus 3:5

“Ik ben diep bedroefd en word voortdurend door verdriet gekweld. Omwille van mijn volksgenoten, zou ik bijna bidden zelf vervloekt te worden en van Christus gescheiden te zijn.” Romeinen 9:2,3

Ik geef eerlijk toe; ik ben een emotioneel mens. Ik kan huilen om feel-good-films, een lief berichtje, mijn eigen gevoelens en een huwelijksaanzoek bij vreemden. Tranen van boosheid, liefde, angst, verdriet of geluk. Ik ben een smoothie van emoties.

Afgelopen sportweek ervoer ik een nieuwe emotie. Het was de laatste dag dat we zouden sporten met kinderen uit de wijk. ’s Ochtends kwamen er tranen die niet meer stopten. Niet omdat ik de gezelligheid of kinderen zou gaan missen… Het was veel intenser. Ik voelde een enorm verdriet over het lot van deze kinderen. Hun gebroken omgeving, hun gebroken vrienden, hun gebroken opvoeding, hun gebroken hart. De situatie waarin zij leven, is niet hoe God het bedoelt. En het was niet eens extreem erg. Allemaal hadden ze een dak boven hun hoofd en 3 maaltijden op een dag. Toch was het niet wat God goed vond. Voor Hem was het liefdeloos genoeg om Zijn tranen in mijn ogen te stoppen.

Hillsong Worship ‘Hosanna’ zingt: ‘Break my heart for what breaks yours.’ Ik snapte dit nooit zo goed, maar vond het wel mooi. Inmiddels snap ik het wel. Het houdt me bezig. Die vrijdagochtend werd ik een nieuw mens. God raakte me met Zijn tranen. Een nieuwe, grote bekering. Want sindsdien heb ik al heel wat tranen gelaten. Beseffen we wat we bidden als we dit zingen? De realiteit van dit gebed is intens. Beseffen we deze realiteit?

Raakt het ons nog dat we in een gebroken wereld leven? Of zijn we er aan gewend?

Neem bijvoorbeeld porno. De wereld vindt dit normaal. Ze zegt dat dit erbij hoort, zelfs binnen een relatie. Wat doet dat met ons?

Wennen we er aan? Misschien vinden we het niet goed, maar zó erg is het toch ook weer niet?!

“Omdat ons deze beloften zijn gegeven, geliefde broeders en zusters, moet we onszelf reinigen van alle lichamelijke en geestelijke smetten en vol ontzag voor God ons hele leven reinigen.” 2 Kor. 7:1

“Wees heilig omwille van mij, want Ik, de Heer, ben heilig en heb jullie van andere volken onderscheiden om mijn volk te zijn.” Leviticus 20:26

Heilig leven is zó anders dan we gewend zijn. Het is anders dan de wereld. We zijn apart gezet. De discipelen waren gewend aan de situatie in de tempel. Maar Jezus besefte dat dit niet Gods bedoeling was. Hij huilde en werd zelfs boos. God weet wat het beste voor ons is. Het doet Hem pijn als wij dat niet zien.

“Jezus ging de tempel binnen. Daar begon hij iedereen die dieren aan het kopen of verkopen was , weg te jagen. Hij zei tegen hen: “Er staat in de Boeken: ‘Mijn huis zal een huis van gebed zijn, maar jullie hebben er een rovershol van gemaakt!’ ” Elke dag gaf Hij les in de tempel.” Lucas 19:45-47

Ik denk niet dat het onze taak is om overal boos op te worden. Soms wel, niet altijd. Wel is het onze taak om heilig, apart gezet te leven. Daar horen tranen bij. Omdat het ons verdriet doet dat niet alles heilig is.

Ja, het doet pijn als ik hoor dat iemand vreemd gaat.

Ja, het doet pijn als ik eenzaamheid zie.

Ja, het doet pijn als ik zie dat ouders hun kinderen uitschelden.

Ja, het doet pijn als ik zie dat iemand opgaat in alcohol.

Zijn we er aan gewend? Of huilen we?

Ik bid dat ik vaker zal huilen zodat ik leer wat Gods liefde is.

‘Heal my heart and make it clean

Open up my eyes to the things unseen

Show me how to love like You have loved me

Break my heart for what breaks Yours

Everything I am for Your kingdom’s cause

As I walk from earth into eternity.’

Hillsong United: Hosanna

Liefs,

Anne

Ps. Op Youtube kan je het lied Hosanna van Hillsong vinden. Eén van hun versies is gezongen op de plek van de tempel. Extra bijzonder!

3 Comments

 1. Rhodé

  Hi Anne
  Ik en mijn moeder zaten afgelopen zondag naast jou in de kerk. Ik vond het heel mooi en inspireren hoe jij de preek ”verwerkten”. Ik heb het zelf ook zo iets gedaan. En ben van plan om dit vaker te doen. Ga hier mee door!
  Liefs Rhodé

  Like

  1. Anne

   Wat leuk dat je een berichtje doet, Rhodé! Zeker doorgaan met wat je leuk vindt! Dan wordt je steeds beter 🙂 En als we weer eens naast elkaar zitten, gaan we het gewoon samen doen!!! Deal?!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s