Vluchtelingen, maar nu zónder grens!

Ik kom er steeds weer achter dat niet alle christenen hetzelfde denken over vluchtelingen. Ik kan er boos van worden, maar ook heel verdrietig. En uiteindelijk ben ik vooral heel verbaasd. Hoe dan?! Misschien ben ik op een unieke, gastvrije manier opgevoed die voor weinig mensen bekend is. Daarom deel ik graag mijn visie over vluchtelingen. Niet iedereen moet zo gaan denken. Maar ik hoop dat er lezers zijn die deze levensstijl overnemen, uit liefde.

Wat zegt de Bijbel?

“Een vreemdeling zul je niet onderdrukken, noch hem benauwen want je bent vreemdelingen geweest in het land Egypte.” Exodus 22:21

“Ook u moet vreemdelingen met liefde behandelen, want u bent zelf vreemdelingen geweest in Egypte.” Deuteronomium 10:19

“En wanneer een vreemdeling bij u in uw land verblijft, zult u hem niet onderdrukken. Als een onder u geboren Israëliet zal u de vreemdeling gelden, die bij u verblijft; u zult hem liefhebben als uzelf, want u bent vreemdeling geweest in het land Egypte: Ik ben de HEERE, uw God.” Lev. 19: 33-34

Wat zeggen christenen?

Ohja, christenen zijn goed voor vluchtelingen. Maar waar ik me zo aan erger, zijn de voorwaarden! ‘Liefhebben, maar alleen als ze het echt nodig hebben.’ ‘Helpen, maar dan moet ik wel zeker weten dat ze er niks verkeerds mee doen.’ ‘Onderdak bieden, maar dan mag het geen economische vluchteling zijn.’ Ik vond een heleboel artikelen over christenen en vluchtelingen op internet. En alle dominees en schrijvers zeiden mooie dingen. Maar na alle mooie woorden, komt deze zin: “Maar er zijn natuurlijk grenzen.”

We geven alleen geld aan de zwerver als we weten dat het geld goed terecht komt.
We begeleiden alleen vluchtelingen als ze Nederlands proberen te leren en solliciteren. Tsja, want we kunnen niet eindeloos blijven geven. Zij moeten er ook iets aan doen.

“Er zijn natuurlijk grenzen.” Ja, letterlijk. En die grenzen zijn de enige reden dat ze hier zijn. Omdat er ergens achter een grens mensen niet normaal kunnen leven, en moeten of willen vluchten. En doordat wij waarde hechten aan onze grenzen, passen vluchtelingen niet binnen ons plaatje. Doordat wij onze grenzen belangrijker vinden dan onze medemens, voelen mensen zich gedwongen tot rare sprongen. En dan heb ik het over landelijke grenzen, maar ook over onze mentale grenzen. Oh, wat vinden we het belangrijk dat we zelf veilig en gelukkig leven!

Wat zegt Jezus?

“Want ik had honger en jullie gaven mij te eten, ik had dorst en jullie gaven mij te drinken. Ik was een vreemdeling, en jullie namen mij op, ik was naakt, en jullie kleedden mij. Ik was ziek en jullie bezochten mij, ik zat gevangen en jullie kwamen naar mij toe.” Matteus 25:35-40

“Jullie hebben gehoord dat werd gezegd: ‘Je moet je naaste liefhebben en je vijand haten.’ En ik zeg jullie: ‘Heb je vijanden lief en bid voor wie jullie vervolgen.” Matteus 5:42

“Wie achter mij aan wil komen, moet zichzelf verloochenen en dagelijks zijn kruis op zich nemen en Mij volgen.” Lucas 9:23

Wat betekent dit?

Die tekst uit Matteus 5 vind ik zo toepasselijk! “Jullie hebben gehoord dat werd gezegd…” Wij horen ook van alles. Iedereen heeft een andere mening over vluchtelingen. Mijn mening staat haaks op de mening van de maatschappij. Maar dit durf ik omdat Jezus’ mening óók haaks stond op de mening van de maatschappij. “Jullie hebben gehoord dat werd gezegd: ‘Je moet je naaste liefhebben en je vijand haten.’ En ik zeg jullie: ‘Heb je vijanden lief en bid voor wie jullie vervolgen.” Jezus gaat veel verder dan wij ooit kunnen gaan. Daarom schrijf ik nu een column zonder grens en zonder ‘ge-maar’. We horen zo vaak dat we voor onszelf moeten zorgen, maar ik roep op tot een nieuwe stap. Help je naaste, zonder reden. Heb lief zonder verwachtingen van de ander.
Ga op zoek naar een vluchteling bij jou in de buurt. Kijk niet naar zijn inzet. Kijk naar jouw inzet. Natuurlijk moeten er mensen zijn die de verhalen van vluchtelingen onderzoeken. Maar dat is niet onze taak. Wij leven als gewone burgers. Burgers van Nederland en burgers van Gods Koninkrijk. En wat wij moeten doen is: liefhebben. Iedereen. Onvoorwaardelijk.

Durf jij jezelf nog te geven? Of ben je bang dat jouw geluk beschadigd wordt? Ik kan je zeggen dat achter jouw grens een hoop geluk al is beschadigd. Dus stap over jouw grens, en deel jouw geluk uit. De wereld heeft het nodig! Jezus deed hetzelfde voor jou. Je hoeft niet bang te zijn. Hij gaat met je mee. Kom op, en ga!!!!

Liefs,
Anne

“Handel niet uit geldingsdrang of eigenwaan, maar acht in alle bescheidenheid de ander belangrijker dan uzelf.” Fillipenzen 2:3

“Draag elkaars lasten, zo leeft u de wet van Christus na.” Galaten 6:2

“Aanvaard elkaar daarom ter ere van God, zoals Christus u heeft aanvaard.” Romeinen 15:7

“Is dit niet het vasten dat ik verkies: misdadige ketenen losmaken, de banden van het juk ontbinden, de verdrukten bevrijden, en ieder juk breken?” Jesaja 58:6

“Wat liefde is, hebben we geleerd van hem die zijn leven voor ons gegeven heeft. Daarom horen ook wij ons leven te geven voor onze broeders en zusters.” 1 Johannes 3:16

5 Comments

 1. Aritha

  Goed geschreven. En vurig. Bedenk wel dat er veel huisjes zijn met een onzichtbaar kruisje. Het niet voor iedereen mogelijk om te doen waar ’t hart naar verlangt.

  Dank je wel voor de mooie Bijbelteksten!

  Like

 2. Matthijs

  Je blog doet me denken aan iets dat ik nog geen jaar geleden meemaakte. Toen ik ’s avonds een supermarkt verliet sprak een jongeman mij aan. Hij had lang haar en zag er onverzorgd uit. Hij vroeg om een euro als bijdrage om sigaretten te kunnen kopen. Ik schrok van hem en zijn vrijmoedige vraag. Wat doe je op zo’n moment? Geef je de man geld om bij te dragen aan de ondergang van zijn gezondheid? Toch geeft hij eerlijk aan dat hij het geld gaat gebruiken voor sigaretten en zou hij ongetwijfeld genieten van het roken. Nu ik eraan terugdenk komt er een Bijbelvers in me op: Geef, dan zal je gegeven worden (Luc. 6:38).

  Maar in mijn schrik en haast reageerde ik met: ‘Daar begin ik niet aan’. Vervolgens droop hij af, hij drong verder niet aan en liet me met rust.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s