Doe niet zo perfect!!!

Heb je ooit wel eens een perfecte christen gezien? Nee? Nou, dan had je mij moeten zien toen ik 13 was. Ik zong hard mee in de kerk, las elke avond uit de Bijbel, bad in groepen en maakte notities van de preek. Ik was ervan overtuigd dat ik in de hemel kwam. Ik deed namelijk alles wat een échte christen behoort te doen. Ik ging zelfs vrijwillig naar een Bijbelstudie en vond de catechisatielessen leuk. Whuuut?! Ik zei het je al: perfecte christen!

Jezus was op dat moment voor mij wat de kerk was. Ik geloofde dat mijn kerk de beste kerk was en dat je vooral heel actief moest zijn. Ook op Bijbelstudie was ik actief. Kon ook niet anders. Ik was dat meisje van 13 dat geen twijfels had. Ik ging naar alle christelijke evenementen in de buurt en wist zeker dat jongeren die niet naar catechisatie kwamen, niet in de hemel zouden komen.

Alsof het gaat om het DOEN!? Ik zag regels om ze te gehoorzamen. Maar ik geloof dat Jezus zegt: ‘De regels zijn er om te overtreden.’ Want dan zien we pas dat we het niet kunnen. Al mijn bezigheden waren zinloos voor mijn relatie met Jezus. Als ik mijn FC Twente shirt aan heb, ben ik toch ook niet gelijk een FC Twente speler?! En het klopt: een FC Twente speler kan niet zonder zijn shirt op het veld komen. Maar de speler en de club zetten eerst een handtekening! Met óf zonder shirt; de speler is dan een speler van FC Twente. En gelukkig heeft God allang Zijn handtekening gezet. Al toen we geboren werden, zei Hij: ‘Ik wil jou.’ Of je nou je best doet in de kerk, of niet. God wil ons! Waar het God om gaat, is de relatie. Ons gedrag is een gevolg daarvan. Ons gedrag is NIET de oorzaak van de relatie!

In Jesaja 64:5 staat: ‘Onze gerechtigheid is als het kleed van een menstruerende vrouw.’ Lekkere vergelijking, zal je denken. Klopt. Iedereen weet hoe vies menstruatie is. Daarom wordt dat beeld gebruikt. Iedereen begrijpt dat het ranzig is en onrein. In Leviticus staat over menstruerende vrouwen: ‘Wie iets aanraakt wat op haar bed ligt of waar ze op heeft gezeten, is de hele dag onrein.’ Nu is het vast wel duidelijk.
En dan is het vers uit Jesaja best heftig. Want er staat dus dat onze gerechtigheid onrein is! En waarom? Een paar verzen er na zegt God: ‘Heel de dag sta ik met uitgestoken handen tegenover een opstandig volk dat op de verkeerde weg is en zijn eigen ingevingen volgt.’

Ik vind het confronterend. Kan het zijn dat ik zo druk bezig ben met mijn eigen ingevingen, dat ik God niet zie? Hoofdstuk 63 begint met: ‘Wie is het die uit Edom komt, die zich groots en machtig verheft? Ik ben het die in gerechtigheid spreekt en bij machte is te redden.’ Dit had God over mij kunnen zeggen. Ik was behoorlijk machtig op Bijbelstudie. Ik voelde me de perfecte christen. Beter dan anderen. En ik was ervan overtuigd dat ik gered was… door mezelf. Ja, door Jezus natuurlijk… maar Hij redde mij omdat ik zo goed bezig was.
Maar hier in Jesaja staat dat mijn gerechtigheid onrein is voor God. Mijn Bijbellezen, mijn christelijke muziek, mijn praatjes… onrein. Dat ik dacht dat ik mezelf gered had, is als maandverband. Dat ik dacht dat ik er wel was omdat ik zo veel deed, is als een bloederige tampon.

Wees eens eerlijk. Wat redt jou? Jezus plus een christelijke levenswandel? NEE!!! Alleen Jezus! Jezus geeft niet om het aantal kerkbezoeken of het aantal lezers op mijn blog. Hij vraagt eerst: ‘Hou je van me?’
Geloof jij in die Jezus? De Jezus die het niet warm of koud krijgt van jouw mooie daden. Of probeer jij het zo goed mogelijk te doen, zoals ik deed? Ik besef nu dat ik daarmee zei: ‘Het kruis is niet genoeg.’

Hoe vaak is het christendom gefocust op de buitenkant?! ‘Ga jij naar Opwekking? Heb je in je Insta bio staan dat je een ‘believer’ bent? Staat op jouw Facebook profiel dat je christelijk bent?’ Jezus zegt: ‘I don’t give a shit, want ik houd toch wel van je!’

Accepteer jij de Jezus die doordringt diep in jou? Voorbij al je bezigheden. Voorbij alle mooie woorden. Je kunt de schijn bij Hem niet ophouden, want Hij vindt dat zo vies als een tampon. Hij wil de echte Anne. Zelfs al ren ik weg en schreeuw ik dat ik Hem niet hoef, Hij zegt: Ik wil die jonge vrouw. Al mijn twijfel en al mijn kwetsbaarheid… Jezus omarmt het. Hij heeft het liever dan schijn.

Wie heeft wel eens een preek over David en Goliath gehad? Ik kan de clue voorspellen: Geloof, en je zult de reuzen in je leven verslaan. Ik heb het geprobeerd. Maar ik kan het niet. Ik denk dat wij meer de broers van David zijn. Wij zijn namelijk niet zo dapper als David. Wij staan aan de kant te bibberen. Wie is wel zo dapper? Jezus! Wij hoeven het niet te doen! Jezus heeft de reuzen verslagen! Het hangt echt niet van ons af! We hebben namelijk nooit genoeg geloof.
Denk bijvoorbeeld aan Petrus die op het water probeerde te lopen. Ik ben zo blij dat deze gebeurtenis geen succesverhaal is! Het is een verhaal met falen. Want dát is de realiteit. Is dat erg? Nee! We doen zo vaak alsof christenen perfect moeten zijn, alsof we altijd braaf zijn of alsof échte christenen nooit iets overkomt. Maar om heel eerlijk te zijn, is het een verhaal met falen. En dat is niet erg!!! Want Jezus staat naast ons! Zeg het eerlijk tegen Hem.

“En in ons streven om door Christus rechtvaardig te worden, blijkt dat wijzelf ook zondaars zijn.” Galaten 2:17

Ik probeer zo vaak om de perfecte christen te zijn. Bij onze sportcommunity ben ik teamleider. Ik wil zo graag dat anderen mij zien als perfect. Ik wil in alles goed zijn. Ik wil altijd lief zijn. Maar dat gaat allemaal om de buitenkant. En ik kan daar zo druk mee bezig zijn, dat ik vergeet om naar God te kijken. Het raakt me, terwijl ik dit typ. God wil mij. God wil mij terwijl ik me erger aan teamleden. God wil mij terwijl ik te moe ben om op die kinderen af te lopen. God wil mij terwijl ik geen zin heb om stil te worden voor Hem.

God wil jou. God wil jouw pornoverslaving. Hij wil jouw slechte relatie. Hij wil jouw controle over eten. Hij wil jouw zelfhaat. Hij wil jouw tegenzin in de kerk. Jezus heeft 100% betaald. Niet 90% en de rest hangt van ons af. Laat jij Jezus zo dichtbij komen? Geloof jij wel in de Jezus die jouw goede daden niet ziet?
Je best doen is mooi en goed als je gered bent. Ik kan niet anders dan mijn best doen voor God. Maar het is geen oorzaak voor jouw redding. Weet dat God zijn handtekening heeft gezet, zonder jouw voetbalskills te zien. Hij wil jou sowieso in Zijn team.

Wil jij een christen zijn in het dagelijks leven? Dan is mijn vraag aan jou: Wat geef jij aan Jezus? Je daden? Of je hart?

“Want ik ben gestorven door de wet en leef niet langer voor de wet, maar voor God. Met Christus ben ik gekruisigd: ikzelf leef niet meer, maar Christus leeft in mij.” Galaten 2:19&20

Liefs,
Anne

Rise & Shine

5 Comments

 1. Henry

  Mooi stukje Anne!
  Amen!
  “Alleen” Jezus naam uitspreken over bepaalde situaties en niet van alles willen doen, vergt soms meer geloof dan het lijkt of voelt!

  Like

 2. Matthijs

  Je hart aan Jezus geven. Het klinkt heel bekend maar toch best vaag en abstract. Hoe doe je dat dan, in de praktijk? Kun je voorbeelden noemen, of is het meer een gevoel? Misschien iets voor een volgend blog?

  Like

 3. Judith

  Bedankt, ik had dit nodig, heb dit dingen gedaan die ik niet wilde, maar ging maar door. Ik wist niet of God mij nog wel wilde, ik was niet perfect. Ik moet morgen zingen in de kerk, en wist niet of ik daar na alles wat ik heb gedaan nog goed genoeg voor was. Nu weet ik dat God me goed vind, en me zal helpen. Wat hebben we toch een mooie God!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s