How NOT to: After-Opwekking-Dip

Plof! Thuis. Op de bank. Bezweet. Verbrand. Vies. Moe. Tussen allemaal tassen. Het is maandagmiddag 14:18 na Opwekking. 4 uur geleden liep ik nog tussen tentjes en enthousiaste mensen. Nu zit ik tussen troep en vooral vermoeide mensen. Een wereld van verschil.
Mensen die naar Opwekking zijn geweest, zullen het herkennen. Maar anderen ook vast. Denk bijvoorbeeld aan een kerkkamp of een Bijbelstudie. Ik hoor het ook vaak na belijdenis doen of dopen. Alsof je in een gat valt.
Is dat wat zulke dagen veroorzaken? Het lijkt soms alsof we het allemaal zo groot en zo tof mogelijk willen. Maar dat is het dagelijks leven niet. Wat is precies ons doel met zulke evenementen? Ons geloof oppeppen? Of Jezus ontmoeten? Er zit een gevaar aan, namelijk: het gat. Hebben we evenementen nodig om te geloven? Kunnen we nog wel geloven ná het evenement?
Als evenementen alleen maar dips veroorzaken, ben ik tégen evenementen! Gelukkig weet ik hoeveel het oplevert. Ik zou voor geen goud Opwekking willen missen. Want ik leer er zo veel over God. En ik ben zo erg bemoedigd voor het dagelijks leven! Maar ik geef toe, het blijft een dingetje om niet in een gat te vallen. Daarom deel ik nu met jullie tips om met hoogtepunten om te gaan.

Wees kritisch naar je verwachtingen.
Hoe kijk jij naar het evenement? Kan je niet wachten om belijdenis te doen? Verlang je er zó erg naar om Jezus te ontmoeten op Opwekking? Als je het evenement ziet als ‘Dan is het allemaal goed’, zal het nooit lukken in het dagelijks leven. Zorg dat je het evenement NIET als PERFECT ziet, maar als bemoediging of middel.

Denk aan morgen.
Tijdens Opwekking ben ik continu bezig met het toepassen van wat er gezegd wordt. Als Rich Wilkerson zegt: ‘Take a risk!’ bedenk ik waarin ik risico’s ga maken. Daardoor heb ik iets om mee te nemen naar huis. Dan is het niet alleen maar genieten maar ook denken aan de volgende dagen. Maak notities waar je opschrijft wat je wilt onthouden thuis.

Zoek anderen op.
Misschien zie je de mensen die zich ook lieten dopen, niet zo vaak. Toch wil ik je aanraden om elkaar op te zoeken. Of mensen die al eerder gedoopt zijn en weten wat je voelt. Of mensen die mee waren naar een concert. Zoek mensen op die ook vol van de Geest zijn. Deel je gevoelens en je geloof met elkaar!

Doe iets.
Rich Wilkerson zei het ook al: ‘Doe iets!’ Je kunt het niet volhouden om vol vuur te zijn als je er geen brandhout op gooit. Zorg dat je alles wat je gehoord hebt, in de praktijk brengt. In Havo 4 ging ik met een groepje elke pauze praisen. 2 gitaren en een cajon en wat enthousiaste mensen. Het geeft nieuwe moed. Breng je geloof in de praktijk. Rich noemde als voorbeeld een bidgroepje. Ik geloof dat dit krachtiger kan zijn, dan het evenement waar jij bij was. Omdat het puur is. Omdat het dicht bij jullie hart ligt. Zoek iets wat bij jou past.

Accepteer jezelf.
Voel je nooit schuldig als het niet lukt om je aan je voornemens te houden. Het is een feit dat tijdens kamp of een conferentie alles makkelijker gaat. Thuis is het vechten. Maar leg de lat niet te hoog voor jezelf. Het is oké als je niks voelt of als je vergeten bent om Bijbel te lezen. Zeg tegen jezelf: “Het is oké.” en zeg tegen God: “Ik wil meer van U. Vul mij.”
Wij hebben geen evenementen nodig om te geloven. We hebben Jezus nodig. Jezus vindt jou net zo belangrijk als de 75000 bij de sing-inn. Hij komt niet alleen op het podium, Hij komt in jouw kamer! In jouw hart. Maak van Opwekking een levensstijl, maak van je doop een begin en maak van je Bijbelstudie een bemoediging. Beperk Jezus niet tot bepaalde momenten, laat Hem overal bij zijn. Maak van Jezus je dagelijkse brood.

‘Ik ben het brood dat leven geeft, zei Jezus. Wie bij mij komt, zal geen honger meer hebben en wie in mij gelooft zal nooit meer dorst hebben.’

Wat ga jij doen?

Liefs,
Anne

2 Comments

 1. P.Koopman

  Hoi, Anne, ben net klaar met eten, wil bijbellezen….en denk…tja, ik kan mooi Annes stukje lezen. Mooi stukje en heel wijs om er zóó mee om te gaan, denk ik.
  Maar…eh….nu pak ik nog even “goede moed”.
  Suc-6 met schrijven.
  Pap.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s