Vasten na Valentijn?

Het is 14 Februari geweest! Dat betekent Valentijnsdag. De dag om je liefde te vieren! Wat weinig mensen beseffen is dat het ook de eerste dag was van de veertigdagentijd. De tijd voor Pasen waarin we ons mentaal voorbereiden op het offer dat Jezus bracht. Het is een tijd van beseffen en bekering. En wat een heerlijk toeval dat dit samenvalt met Valentijn!

Waarom veertigdagentijd?

In de tweede eeuw begonnen christenen met het vieren van Pasen. Ze herdachten de opstanding van Jezus. Maar omdat dit zo’n groot feest was, wilden ze hiervoor door een passende voorbereiding gaan. Zo ontstond de gewoonte om te vasten op Goede Vrijdag en Stille Zaterdag. Langzaam kreeg de voorbereidingstijd meer aandacht. Zo werden dopelingen aangemoedigd om de dagen voor hun doop ook te vasten.
Pas in de vierde eeuw werd deze voorbereidingstijd opgenomen in een structuur. Dit was tijdens het Concilie van Nicea. Een concilie is een vergadering van bisschoppen die het hele christendom vertegenwoordigden. Zij maakten regels en verwierpen verkeerde theorieën. Eerst werd besloten om drie weken voor het Paasfeest te vasten. Met uitzondering van de weekenden. Maar al snel werd dit verlengd naar veertig dagen.
Toen ik dit controleerde kwam ik erachter dat het nog 47 dagen duurt tot Pasen. Een rekenfout van het Concilie? Nee, de laatste week is de Goede Week. Hierin zijn al veel feestdagen zoals Goede Vrijdag en Stille Zaterdag. Deze week werd dus niet gevast. Er zijn ook mensen die tijdens de weekenden niet vasten. Letterlijk een rustdag. Dan nemen ze Goede Vrijdag en Stille Zaterdag erbij.
De reden voor de veertigdagentijd is omdat we willen beseffen wie Jezus is en wat Hij heeft gedaan.

Waarom vasten?

Vasten doen we al eeuwenlang. Zelfs in andere godsdiensten wordt gevast. In de Bijbel zien we drie manieren voorbij komen. We zien onthouding van vast voedsel, onthouding van eten én drinken, en onthouding van een gedeelte van het eten. In de tijd van Jezus deden veel mensen aan vasten. Jezus waarschuwt daarbij dat ze het niet voor de schijn moeten doen. Jezus heeft ook nooit zijn discipelen aangemoedigd om te vasten. Wel heeft Hij zelf gevast in de woestijn. Het is dus zeker iets waar Jezus achter staat. Sterker nog; in Lucas 5:35 zegt Jezus dat er een dag komt dat de bruidegom weg is, en dat het dan tijd is om te vasten. We zien in Handelingen dat Paulus ook vast als er een belangrijke beslissing gemaakt moest worden. Vasten is een manier om bewust te worden. Om je over te geven aan God. Doordat jij je onthoudt van eten kom je uit je ritme en leef je bewuster.
Ja vast, denk je dan. Maar waarom zou ik dat moeten?
Als ik christenen spreek over vasten, hoor ik vaak dat het ongezond is. Of dat het niet meer bij deze tijd past. We moeten dan wel beseffen dat vasten ook niet is ingesteld om er zelf beter van te worden. Het is een manier om dichter bij God te komen. Het is Christus-gericht, niet IK-gericht.

In de Bijbel vind ik drie redenen om te vasten.
De eerste is persoonlijke heiliging. Er werd namelijk gevast voor belangrijke beslissingen, maar ook bij rouw. Het is dus een bewustwording van het leven en je vol laten stromen met God. (Hand. 13:3 / Ezra 8:21 / Neh. 9:1,22)
De tweede is Gods stem verstaan. Dit is een hele mooie, vind ik persoonlijk. In alle hectiek van ons leven is het soms moeilijk ons op God te richten. Als we echt willen weten wat God van ons vraagt, is vasten een manier om dichter bij Hem te komen. (Ezra 8:23)
De derde komt uit het bekende verhaal van Jona. Spijt betuigen. Dit komt ook in de veertigdagentijd veel terug. Beseffen wie wij zijn en wie God is. Dan kan je soms niet anders dan in een hoekje kruipen. Ik geloof dat het in deze liefde-maatschappij goed is om te beseffen dat wij niet alles goed doen voor God. Spijt is hierbij terecht! (Jona 3:5,10)

“De reden voor de veertigdagentijd is omdat we willen beseffen wie Jezus is en wat Hij heeft gedaan.”

Wat moet ik doen?

Ik geloof niet dat God van ons vraagt dat we 40 dagen niet mogen eten. Ik geloof wel dat God van ons vraagt om stil te staan bij Zijn offer. Het is goed om daar meer over na te denken. Maar omdat niet-eten zo ongewoon is in de kerk van nu, wil ik het wel onder de aandacht brengen. Het is namelijk niet verkeerd om je te onthouden van eten. Natuurlijk moet je nagaan voor hoelang en met welke reden je het doet. Maar het is een Bijbelse gewoonte, dus wees er niet bang voor.
Maar ik geloof ook dat vasten op een andere manier kan. Daarom vind ik het zo mooi dat het begon met Valentijnsdag.

Hoezo mooi met Valentijn?

Valentijn is de dag van de liefde, de dag van de relaties. Wat jij geeft aan jouw Valentijn hangt natuurlijk af van jouw Valentijn. Als jouw liefde niet zo houdt van romantische diners, geef je misschien een leuk dagje weg. Maar als jouw liefde zich geweldig voelt met veel romantiek, dan gooi je alles in de strijd voor een complete avond met rozen en kaarslicht.
Ik geloof dat het ook zo werkt met vasten. Je moet kijken naar wat jouw relatie met God nodig heeft. Vind je het moeilijk om stil te worden voor Hem? Probeer dan eens om elke dag een kwartier je terug te trekken, voor 40 dagen lang. Of weet je heel stiekem dat jouw muziekstijl je van God kan afhouden, dan kan het goed zijn om voor 40 dagen alleen christelijke muziek te luisteren. Of heb je altijd het verlangen om meer te leren? Dan zou je 40 dagen lang je kunnen verdiepen in 1 Bijbelboek. Of moet je eerlijk toegeven dat porno kijken niet zo Jezus-gericht is? Jep, dan begrijp je wat je de komende dagen zou kunnen proberen.
Vasten draait niet om jou. Niet om wat jij aan kan, of fijn vindt. Het gaat om God. Het doel is dat je dichter bij God komt te leven. Houd dat voor ogen! Wat is goed voor jullie relatie?

Een tekst uit Jesaja maakt duidelijk wat God echt belangrijk vindt. Hoor het maar uit Zijn woord:

“Zou dat het vasten zijn dat ik verkies? Is dat een dag van onthouding: dat iemand het hoofd buigt als een riet en zich met een rouwkleed neerlegt in het stof? Noemen jullie dat soms vasten, is dat een dag die de Heer behaagt?
Is dit niet het vasten dat ik verkies: misdadige ketenen losmaken, de banden van het juk ontbinden, de verdrukten bevrijden en ieder juk breken? Is het niet: je brood delen met de hongerige, onderdak bieden aan armen zonder huis, iemand kleden die naakt rondloopt, je bekommeren om je medemensen?”    Jesaja 58:5-7

Ik wil je aanmoedigen om de komende dagen bewust te worden van Gods grootheid. Hij is het waard. Op wat voor manier maakt niet uit. De reden wel.

Fijne veertigdagentijd! Liefs, Anne

Rise & Shine

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s