Ben jij al besneden?

In de verte kon je Jericho zien liggen. De Israëlitische tenten waren klaargezet voor de strijd. De mannen waren klaar om aan te vallen en te verdedigen. Jericho was sterk, maar hun God was sterker. Hij had de Israëlieten door de Jordaan laten lopen dus ze wisten het zeker. Laat maar komen, die mannen uit Jericho. Israël was er klaar voor. En toen zei God: “Alle mannen moeten besneden worden.”

Waarom, God? Is dit wel een slim moment? Weet U wel dat het hele leger dan een week ziek op bed ligt? Wat als Jericho ons morgen aanvalt? Kan deze besnijdenis niet wachten? Wat zullen de vrouwen wel niet gedacht hebben! Hun mannen moesten hen beschermen en ten strijde trekken. Maar nu moesten zij voor hun mannen zorgen! Was die besnijdenis echt zo nodig? Als ze even zouden wachten, hebben ze Jericho in handen en kunnen ze daar rustig uitzieken. Dat is toch veel slimmer? Waarom nu, God?

De besnijdenis werd voor het eerst toegepast bij Abraham. God maakte een verbond met hem en daar hoorde dat teken bij. Maar tijdens de reis in de woestijn waren de Israëlieten gestopt met de besnijdenis. De mannen die nog in Egypte waren geboren, waren inmiddels gestorven en er bleef een hele nieuwe generatie over. Een generatie die nog niet besneden was. En zo vlak voor Jericho, gaf God de opdracht om iedereen te besnijden. Maar waarom kon dit niet wachten tot ze veilig waren?

Het lijkt alsof God de Israëlieten iets wil leren. Ze waren door de Jordaan. Ze waren klaar voor de strijd. Ze vertrouwden op God. Maar toch vond God dat ze nog niet klaar waren.
Je kunt in je leven bepaalde wonderen meemaken, zoals de tocht door de Jordaan. God kan je over water laten lopen, visioenen laten zien of bergen voor je verplaatsen, waardoor je je in wilt zetten voor Hem. Je kunt het enthousiasme hebben van het hele volk Israël bij elkaar. Je kunt jarenlang getraind hebben voor de strijd. Je kunt het vertrouwen hebben van een kind. Maar God wil ons stilzetten voordat we de strijd aangaan. Hij wil niet dat we het met ons enthousiasme, onze training of ons vertrouwen doen. Hij wil dat we ons klein maken.
Wat zijn jouw plannen? Heb je spetterende voornemens? Je gaat misschien een nieuwe studie beginnen, een reis maken of je krijgt een relatie. Je doet het allemaal voor God. Maar durf jij je dromen te laten besnijden? Durf jij je stil te laten zetten?

Misschien heb je nog Egyptische munten in je tas zitten. Misschien heb je nog je Egyptische identiteit, waar je jezelf mee vergelijkt. Of heb je nog Egyptische afgoden.
Het kan zijn dat je jezelf klaar vindt om te strijden, maar dat God dat nog niet vindt. Er zit zo vaak nog iets in ons van Egypte of de woestijn. Je hebt je onzekerheid meegenomen uit Egypte. Je wilt wel strijden, maar bent tegelijk bang dat je gaat verliezen. Of je hebt een afgod meegenomen. Is je vriend(in) misschien belangrijker dan God? Of je bent nog steeds zo bang voor het leven, zoals je in Egypte moest zijn. Je maakt je zorgen. Er staat nog iets tussen jou en God in.

Wat is Egypte voor jou? Geld, vrienden, perfectionisme? Voor mij was het onzekerheid. Hoewel ik wel wilde, was ik nog te negatief over mezelf. Dat hield me tegen in mijn radicaliteit. Ik kon nog geen rondjes rond Jericho lopen, omdat ik teveel nadacht over mezelf. Onbekwaam voor de strijd.

Herken je het? Je bent in het beloofde land. Je wilt de strijd aangaan. Overwinnen. Meer doen voor God. Maar dan moet je besneden worden. Op het moment dat je klaar staat voor God moet je de strijd aangaan met jezelf. Je helemaal klein maken. Op je meest kwetsbaar. Gaan voor God vraagt radicaliteit. Want je bent nog onbekwaam voor de strijd. Hoewel je wil, Egypte zit nog aan je.

Dat is waarom de Israëlieten worden besneden. God zegt dan namelijk: “Vandaag heb Ik de schande van Egypte van jullie afgewenteld.” Dit is waarom wij stil moeten staan.
Dankzij Jezus hoeven we niet meer besneden te worden. Maar nog wel gereinigd. Ben jij echt gereinigd? Ben je nog ergens vies? Jezus wil je wassen. Hij wil je gereed maken voor de strijd. God is groter dan jouw woestijn. In één handomdraai is al het zand van je af.

Durf jij, als je denkt dat je al groot genoeg bent, je nog een keer kwetsbaar te maken? Durf jij, als je denkt dat je al lang christen bent, opnieuw naar Jezus te gaan? Opnieuw je te laten wassen? Zodat je uiteindelijk het Pascha kan vieren, en Jericho kan veroveren.

Als je er op door wilt lezen:
– Jozua 5 : gebeurtenis
– Kolossenzen 2 : Nieuw-Testamentische versie van de besnijdenis

Liefs 🙂

One Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s