The love of my life…

Betekenis ‘ liefde ‘

Je hebt gezocht op het woord: liefde.

lief·de (de; v; meervoud: liefdes, liefden)

1 warme genegenheidtussen die twee was het liefde op het eerste gezicht bij de eerste ontmoeting; (de) liefde bedrijven seks hebben

2 oprechte en warme belangstelling; het prijs stellen op: liefde voor de kunst

3 voorwerp van liefdezijn eerste liefde

Wat zijn veel mensen op zoek naar liefde. Misschien willen we zonder een liefde kunnen leven, maar dat lijkt haast onnatuurlijk. Ergens zijn we allemaal op zoek en willen we veiligheid en zekerheid. Is dat verkeerd? Nee. God heeft ons gemaakt in relatie tot Hem en tot elkaar.

Maar hoé enorm ingewikkeld kan die liefde tot elkaar soms zijn! Vooral dan de liefde voor die ene belangrijke persoon in je leven. Van begin tot het einde zal liefde een werkwoord blijven. Van verliefdheid tot aan 60 jaar getrouwd zijn, zal liefde niet automatisch gaan. Ook de liefde naar de medemens lijkt zo veel tekort te schieten. De krant staat vol met oorlog en ruzies. We willen voor iedereen openstaan terwijl we asielzoekers de weg terug wijzen. Of kijk naar de gemeente. Wat hebben we een moeite om om te gaan met verschillen en elkaar in liefde te benaderen. Wat is liefde toch, dat we het zó graag willen, maar dat het ook zó veel moeite kost!?

Wat de Bijbel zegt over liefde is prachtig. “De liefde is geduldig en vol goedheid. De liefde kent geen afgunst, geen ijdel vertoon en geen zelfgenoegzaamheid. Ze is niet grof en niet zelfzuchtig, ze laat zich niet boos maken en rekent het kwaad niet aan, ze verheugt zich niet over het onrecht maar vindt vreugde in de waarheid. Alles verdraagt ze, alles gelooft ze, alles hoopt ze, in alles volhardt ze.” Ervaren wij dit ook in het leven? Misschien als we net verliefd zijn… Maar geloof me, ook die verliefdheid kan soms heftig heen en weer geschud worden. Misschien ervaren we dit als we net getrouwd zijn? Ik weet het niet, maar wat ik wel weet is dat liefde tijdens een huwelijk nog steeds een werkwoord is. De kans op een scheiding is nog nooit zo hoog geweest en het percentage blijft stijgen, meldde nu.nl vandaag. Bijzonder dat dit online komt op Valentijnsdag. Is er geen goed nieuws over liefde?

“Maar God bewees ons zijn liefde doordat Christus voor ons is gestorven toen wij nog zondaars waren.”

De liefde in de wereld is incompleet en imperfect maar Gods liefde is wel perfect. God is zelf de liefde. Hij is de bron van al het goede. “Wij hebben lief omdat God ons eerst heeft liefgehad.”

De liefde tussen broeders en zusters in de gemeente vormt de weerspiegeling van de goddelijke liefde binnen die drie-eenheid. Zo ook een huwelijk. Je hebt elkaar lief zoals Christus de kerk heeft liefgehad. En onze liefde is niet perfect, maar we mogen wel wat laten zien van Gods liefde. “Wat liefde is, hebben we geleerd van Hem die zijn leven voor ons gegeven heeft.”

In dit vertrouwen mogen we elkaar liefhebben en een klein lichtje zijn. “Geliefde broeders en zusters, als God ons zo heeft liefgehad, moeten ook wij elkaar liefhebben. Niemand heeft God ooit gezien. Maar als we elkaar liefhebben, blijft God in ons en is zijn liefde in ons ten volle werkelijkheid geworden.” God maakt zijn liefde kenbaar door zijn Zoon te sturen, maar Hij maakt zich ook kenbaar door middel van zijn kerk: de liefde van de gelovigen voor elkaar in de gemeente maakt het wezen en de tegenwoordigheid van God openbaar! (Uit de Studiebijbel in perspectief.)

 

En we mogen hoop putten uit het feit dat God ons wel met perfecte liefde heeft liefgehad. “Wij hebben die liefde, die in ons is, leren kennen en vertrouwen daarop. God is liefde. Wie in die liefde blijft, blijft in God, en God blijft in hem.” In dit leven kan de menselijke liefde soms behoorlijk tegenvallen en onbegrijpelijk zijn. We mogen dan kruipen bij Dé Liefde. Dan nog kunnen situaties pijnlijk blijven, daar wil ik niks van afdoen! Maar we mogen wel weten dat er wel een complete, perfecte Liefde bestaat. De Liefde die al het kwaad heeft overwonnen en die eens Zijn bruid tot Zich zal halen. “Ze was als een bruid die zich mooi heeft gemaakt voor haar man en hem opwacht. Ik hoorde een luide stem vanaf de troon, die uitriep: ‘Gods woonplaats is onder de mensen, Hij zal bij hen wonen. Zij zullen zijn volken zijn en God zelf zal als hun God bij hen zijn. Hij zal alle tranen uit hun ogen wissen. Er zal geen dood meer zijn, geen rouw, geen jammerklacht, geen pijn, want wat er eerst was is voorbij.’ Hij die op de troon zat zei: ‘Alles maak ik nieuw!’ – Ik hoorde zeggen: ‘Schrijf het op, want wat hier wordt gezegd is betrouwbaar en waar.’ – Toen zei hij tegen mij: ‘Het is voltrokken! Ik ben de alfa en de omega, het begin en het einde. Wie dorst heeft, geef ik vrij te drinken uit de bron met water dat leven geeft.”

Groetjes,
Anne

Soli Deo Gloria

3 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s