Schitterende schitter-opdracht!

Is het grappig, als de kapster je verbaasd aankijkt als je zegt dat je gelooft? Eerst vond ik het wel. Het gesprek was stil gevallen toen ik vertelde dat ik Godsdienst studeer. Er klonk alleen een instemmend gemompel en toen wist ze niks meer te zeggen. Later kwamen de vragen er uit: ‘Bestaat dat dan nog?’ ‘Ben je zelf ook gelovig?’ ‘Is er nog geloof naast de kerk?’ ‘Maar jij, je ziet er gewoon uit, geloof je écht helemaal?’
Ik kon er om lachen. Maar later bedacht ik me hoe triest het eigenlijk is. Wat zij wist van de kerk, was de buitenkant. Wat zij wist van gelovigen, was de buitenkant. Ze vertelde dat ze bij het woord ‘geloof’ alleen dacht aan de kerkgebouwen waar sombere mensen heen gaan. Dat jongeren in Zeeland ook voor hun geloof kunnen gaan, had ze nog niet gemerkt.

Oeps… Auw… Tsja…

Hier zit ik dan, in de kappersstoel. Met een kapster achter me die verbaasd vragen stelt. En ik vertel. Over mijn studie, over het kerkelijk leven. Het is een leven dat toch niet zo kerkelijk blijkt te zijn. Want er zijn mensen die nog nooit gehoord hebben van een actief christelijk geloof. En er zijn mensen die niet weten dat het geloof in Jezus alles behalve saai is. Natuurlijk kunnen we zeggen dat die mensen hun ogen moeten openen en dat ze dan makkelijk kunnen zien dat er enthousiaste christenen zijn. Maar misschien moeten wij onze ogen openen. Ogen om de mensen te kunnen zien aan wie wij mogen vertellen wie God is. Ogen om de plaatsten te zien waar wij Gods liefde mogen geven. Ogen om altijd die ander te zien en klaar te staan voor hen. Ogen om Gods grootheid te zien zodat we niets anders kunnen dan bekend maken wie Hij is.

Het gaat er niet om dat de mensen weten wie wij zijn. Ze mogen ons vergeten. Als ze God maar niet vergeten. Mijn kapster wist alleen van christenen dat ze zwarte kleren dragen en naar de kerk gaan. Misschien is het tijd dat anderen gaan zien dat christenen een beeld van hun God willen zijn. Dan krijgen we Zijn ogen. En dan worden we samen een lichaam met onze Heer Jezus aan het hoofd. “Men steekt ook geen lamp aan om hem vervolgens onder een korenmaat weg te zetten, nee, men zet hem op een standaard zodat hij licht geeft voor ieder die in huis is. Zo moet jullie licht schijnen voor de mensen, opdat ze jullie goede daden zien en eer bewijzen aan jullie Vader in de hemel.” (Mat 5:15+16)
Laten we het goede nieuws gaan vertellen zodat anderen méér weten dan onze buitenkant. Meer zien dan welke kleren wij dragen. Maar dat ze zien dat God nog zeker leeft in Nederland! Johannes 3: 21 “Maar wie oprecht handelt zoekt het licht op, zodat zichtbaar wordt dat God werkzaam is in alles wat hij doet.” Zodat zichtbaar wordt dat God werkzaam is in alles wat hij doet. Is dat bij jou al zichtbaar? Kunnen anderen aan jou zien hoe groot de liefde van God is.

Laten we ons daar meer op richten. Bid aan het begin van de dag dat je een schitterende ster mag zijn voor je omgeving. Een ster die het licht van de Zon weerkaatst.

“Doe alles zonder morren en tegenspreken, opdat u zuiver en smetteloos bent, onberispelijke kinderen van God te midden van een verdorven en ontaarde generatie, waartussen u schittert als sterren aan de hemel.” (Fil 2:14+15)

“Aan jullie liefde voor elkaar zal iedereen zien dat jullie mijn leerlingen zijn.” (Joh 13:35)

“Op die dag zullen jullie zeggen: ‘Loof de HEER, roep zijn naam uit. Maak alle volken zijn daden bekend, verkondig zijn verheven naam.’” (Jes 12:4). En weet je wat zo bizar is? God weet ook dat wij dit eigenlijk vreselijk eng kunnen vinden. En dat we vaak helemaal niet durven. Maar God laat ons niet alleen met de angst. Toen Jezus op aarde was, zei Hij dit: “Wat ik jullie in het duister zeg, spreek dat uit in het volle licht, en wat jullie in het oor gefluisterd wordt, schreeuw dat van de daken. Wees niet bang voor hen die wel het lichaam maar niet de ziel kunnen doden. Wees liever bang voor hem die in staat is én ziel én lichaam om te laten komen in de Gehenna. Wat kosten twee mussen? Zo goed als niets. Maar er valt er niet één dood neer als jullie Vader het niet wil. Bij jullie zijn zelfs alle haren op je hoofd geteld. Wees dus niet bang, jullie zijn meer waard dan een hele zwerm mussen.” (Mat 10: 27-31)

We zijn een nieuwe maand ingegaan. Vol met uitdagingen en vol met Gods liefde. Laten we in die uitdagingen zijn liefde laten zien zodat iedereen Zijn Naam hoort! In deze maand met zo veel lichtjes mogen wij sterren zijn die schitteren aan de hemel dankzij het licht van de Zon.

“De Heer is nabij.” (Fil 4:6+7)

Anne.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s